Instructiuni atelier tinichigerie

S.C. ..........................................................S.R.L.

.............................................................................

.............................................................................

.............................................................................VERIFICAT APROB

Cadru Tehnic P.S.I. Director General

.................................

Nr.

Crt.


INSTRUCTIUNI

De Aparare Impotriva Incendiilor la

Ateliere de Tinichigerie, Sudura si Taiere a Metalelor in cadrul

S.C. ……………………………………………………S.R.L.
1.
Atelierele de tinichigerier, sudura si de taiere a metalelor vor fi amenajate si exploatate conform prevederilor reglementarilor tehnice in vigoare. Depozitarea, transportul si manipularea recipientilor pentru gaze comprimate si/sau lichefiate, precum si amenajarea statiilor de distribuire a acestora se realizeaza conform prescriptiilor tehnice.
2.
In incaperile destinate separat generatorului de acetilena si respectiv recipientului de oxigen nu se vor depozita nici un fel de materiale
combustibile.
Usile acestor incaperi vor fi marcate cu inscriptii de securitate si cu indicatoare de avertizare a pericolului de explozie conform prevederilor
standardelor in vigoare. Incaperea generatorului de acetilena va fi asigurata cu ventilatie naturala.
3.
La sudarea oxiacetilenica, generatoarele de acetilena transportabile se vor instala in aer liber, in afara incaperii in care se sudeaza, ferite de razele solare, de surse de foc deschis si surse puternice de caldura.
In cazuri bine justificate tehnic, se admite instalarea unui singur generator de acetilena transportabil cu debit maxim de 3,2 mc/h, numai in incaperi in care se executa lucrari de reparatii, montaj sau intretinere cu caracter temporar si cu respectarea urmatoarelor conditii:

a. generatorul sa fie verificat si sa posede placa de timbru;
b. incarcatura de carbid sa nu depaseasca de 4 kg, iar incaperea sa aiba un volum de minimum
300 mc si sa fie bine ventilata;
c. folosirea si supravegherea generatorului sa fie asigurata de personal calificat in acest
scop;
d. distanta de la generator si butelia de oxigen pana la flacara de sudura sau la orice
sursa de foc dechis sa fie minimum 10 m, iar intre generator si butelia de oxigen de
minimum 5 m;
e. utilajele la care se lucreaza cu flacara sau produc scantei in timpul functionarii vor fi
oprite in perioada in care este amplasat generatorul in incapere.
4.
Atelierele de sudura vor fi dotate cu dispozitive de aprindere, vase cu apa rece curata pentru racirea becului arzatorului in caz de supraincalzire, precum si cu suporti cu carlig pentru agatarea arzatorlui in timpul intreruperii lucrului.
5.
Nu sunt admise in atelierele de sudura sau de taiere a matalelor, recipiente sau vase care contin substante combustibile.
6.
Inainte de inceperea lucrarilor de sudura, toate elementele alcatuite din materiale combustibile (pereti , dusumele, usi, grinzi din lemn etc.) aflate la mai putin de 4 m de locul sudurii, vor fi protejate cu paravane incombustibile de 2.00 m, ferite de aprindere.
7.
Cand se vor executa lucrari de sudura pe schele din lemn, acestea se vor proteja prin stropire cu apa sau prin protectie cu paravane imcombustibile si amenajari pentru colectarea scanteilor si resturilor de electrozi, pentru evitarea aprinderii lor.
8.
Se vor lua masuri de preventive pentru a se evita incendierea materialelor combustibile aflate la niveluri inferioare ale cladirii sau in canale, ca urmare a patrunderii particulelor de material incandescent.
9.
La folosirea aparaturii de sududa oxiacetilenica, se va tine seama de urmatoarele reguli principale:

a. generatorul de acetilena transportabil si recipientul de oxigen (butelia) se aseaza la distanta de cel putin 10 m de locul de sudura si de orice sursa de foc dechis, iar distanta dintre generator si recipientul de oxigen (butelia), va fi de cel putin 5 m;
b. pe tot timpul executarii lucrarilor de sudura, recipientii de oxigen si acetilena vor fi asezati in pozitie verticala si se vor manipula cu multa atentie, ferindu-se de lovituri, izbituri sau striviri.

De asemnea la sudarea cu oxigaz se va urmari starea de functionare a aparaturii si instalatiei, verificandu-se robinetele si garniturile de etansare pentru a se evita eventualele scurgeri de gaze.
10.
In cazul in care sudarea se face electric, pe langa masurile indicate anterior, se va acorda cea mai mare atentie efectuarii conexiunilor, utilizarii cablurilor bine izolate si protejate cu aparatori sau punti de trecere atunci cand sunt intinse peste drumuri sau locuri circulate.
11.
Dupa terminarea lucrarilor de sudura, locul va fi curatat, indepartandu-se resturile de electrozi, deseurile metalifere si namolul de carbit.
12.
La efectuarea operatiunilor de sudura orice fel de (autogena, electrica sau cu gaze) se interzice:

a. folosirea aparaturii si instalatiei electrice.
b. agatarea arzatorului aprins de butelia de gaze, de generator sau de materiale combustibile.
c. executarea lucrarilor de sudura la constructii proaspat vopsite.
d. sudarea conductelor si aparatelor aflate sub presiune de gaze, vapori, lichid si aer, precum si a celor sub tensiune electrica;
e. impingerea carbidului in generatorul de acetilena cu ajutorul vergelelor de fier.
f. demontarea, curatarea si asamblarea generatoarelor mobile fara filtre epuratoare sau supape hidraulice de siguranta umplute cu apa la nivelul corespunzator.
g. deplasarea generatorului de acetilena atunci cand este incarcat
h. dezghetarea generatorului de acetilena cu ajutorul flacarii deschise sau cu obiecte incandescente.
i. asezarea cablurilor electrice pentru sudura electrica impreuna cu furtunurile si conductele pentru sudare cu gaze.
j. contactul buteliilor, conductelor si furtunurilor cu uleiuri, vaseline sau alte grasimi, precum si cu mana sau obiecte imbibate cu asemenea unsori.
k. descarcarea generatorului de acetilena si curatarea furtunurilor in incaperi.
l. asezarea aparatului de sudura electrica aflat sub tensiune pe elemente si materiale bune conducatoare de electricitate
m. reinceperea sudarii dupa o intrerupere, fara ca in prealabil sa se fi aerisit incaperea in care se sudeaza.

13.
Arzatoarele de sudura (suflaiurile) se vor controla inainte de inceperea si la terminarea lucrului, pentru ca robinetele de oxigen si acetilena sa fie inchise perfect.
14.
Este interzisa agatarea arzatoarelor (chiar stinse) de recipiente (butelii) sau de generatoarele de acetilena.
15.
Este interzisa deplasarea arzatorului aprins in afara zonei de lucru, urcarea pe scari, schele etc.
16.
Robinetele tubului de oxigen si ale generatorului de acetilena se inchid la intreruperi ale lucrului care depasesc 10 minute.

Generatorul incarcat nu va fi lasat fara supraveghere
17.
In cazul intreruperii lucrului pe o perioada mai indelungata (o noapte sau o zi de repaus) se va evacua carbidul din generator.
18.
In cazul socurilor produse de intoarcerea flacarii se vor lua urmatoarele masuri

a. se inchid imediat robinetele pentru acetilena si oxigen
b. se va introduce becul intr-un vas cu apa curata
c. se va purja furtunul pentru acetilena
d. se va desfunda cu o sarma din metal moale sau se va schimba
e. e) se va controla cand nivelul apei din supapa de siguranta este la inaltimea robinetului de control.
19.

19.
Lucrarile de sudura la instalatii, rezervoare, recipiente, conducte prin care s-au transportat si in care s-au depozitat substante combustibile sau vapori inflamabili nu se vor efectua decat dupa golirea, aerisirea, spalarea, umplerea cu apa sau gaz inert, dupa izolarea acestora prin flanse oarbe de restul instalatiilor si numia dupa efectuarea analizelor de laborator care confirma ca se poate lucra.
20.
Daca pardoseala este din material combustibil, se vor lua masuri de protejare a acesteia prin asternerea unui strat de nisip cu grosimea de cel putin 2 cm sau cu placi izolatoare si tabla metalica.
21.
Materialele care nu pot fi indepartate de la locul sudarii, ca si elementele de constructie combustibile vor fi umezite cu apa sau protejate cu panouri incombustibile pentru a fi ferite de actiunea scanteielor, flacarii si a materialului incandescent
22.

Se vor verifica si se vor lua masuri ca sursele de foc (scantei, granule incandescente) sa nu poate patrunde in deschiderile existente in pereti sau in pardoseala la materialele combustibile ce se pot afla in incaperea alaturata sau in cea de la cota inferioara.
23.

Dupa terminarea lucrului, se va cerceta cu atentie daca nu s-au creat focare de incendiu. Pentru acestea se vor descoperi toate elementele ce au fost protejate si se va verifica daca starea lor este intacta, cu luarea de masuri in consecinta.
24.
Este interzisa efectuarea lucrarilor de sudura pe mese improvizate din butoaie in care a fost carbid sau lichide combustibile, pe lazi sau pe obiecte combustibile.
25.
La sudarea conductelor sau profilelor inchise, se va verifica permanent sa nu apara la capetele acestora amestecuri de gaze combustibile
26.
In cazul executarii lucrarilor de sudura si de taiere pe schele sau platforme, elementele de constructie, cofrajele precum si celelalte materiale combustibile din apropiere vor fi protejate impotriva aprinderii prin stropire cu apa, paravane incombustibile etc.
27.

Lucrarile de sudura si de taiere in spatii inchise (tuneluri, puturi, rezervoare etc.) nu se vor executa decat dupa asigurarea ventilarii acestora si efectuarea analizei aerului, in vederea prevenirii eventualelor explozii.
28.
La executarea lucrarilor de sudura sau taiere oxiacetilenica a pieselor vopsite, acestea se vor curata de vopsea pe o portiune de cel putin 10 cm in jurul punctelor de lucru
29.
Operatiile de sudura si/sau taiere oxiacetilenica la instalatii electrice se executa numai dupa scoaterea de sub tensiune a acestora si luarea masurilor impotriva conectarii lor accidentale la retea
30.
Piesele, instalatiile etc. la care se vor executa operatii de sudura sau de taiere, se vor curata, in prealabil de urme de uleiuri, ramasite de bumbac, calti etc.
31.
In atelierele de sudura este interzisa executarea concomitenta a lucrarilor de sudura electrica si de sudura sau de taiere cu flacara oxiacetilenica
32.
La sudarea si taierea metalelor cu aparate si instalatii diferite de cele clasice (cu rezistenta, cu plasma, cu laser, cu fasciul de electroni, etc.) vor fi respectate atat prevederile din prezentele norme referitoare la aceste operatiuni, cat si cele stabilite de producator.
33.
Furtunurile de la instalatia de sudura oxiacetilenica vor fi protejate impotriva deteriorarii.
34.
Iluminarea statiei de acetilena se face din exterior, natural sau electric.
35.
In cazul folosirii covoarelor de cauciuc sau din material plastic in incaperile generatoarelor de acetilena se interzice purtarea incaltamintei de cauciu sau material plastic, care prin frecare poate da nastere la scantei electrostatice capabile sa aprinda amestecuri de explozive.
36.
Pe timp friguros, in incaperea unde se afla unul sau mai multe generatoare de acetilena, temperatura trebuie sa fie de cel putin 5 grade C.
37.
Generatoarele de acetilena vor fi prevazute cu supape hidraulice de siguranta. La instalatiile mari se va amenaja un aparat de control care va servi ca supapa hidraulica de siguranta.
38.
Generatoarele de acetilena trebuie sa asigure reglarea automata a debitului produs, in functie de consumul de acetilena
Presiunea maxima admisa pentru acetilena in generator si pe conducte va fi 1,5 atm. In acest scop, instalatia va fi prevazuta cu un dispozitiv de siguranta si cu un manometru pe care se va marca cu o linie rosie presiunea maxima de regim.
39.
La incarcarea carbidului in generator se verifica nivelul apei in supapa hidraulica de siguranta. Acest control se va mai face de doua ori intr-un schimb de lucru si la fiecare intoarcere a flacarii.
40.
Daca se constata la aparatura o crestere prea rapida a presiunii, neetanseitati, precum si scapari de gaze, generatorul se va opri, intrerupandu-se mai intai alimentarea cu acetilena, dupa care se va evacua namolul, cu respectarea masurilor de siguranta necesare acestor operatiuni.
41.
La utilizarea generatoarelor de acetilena pe timp de iarna se vor lua masuri impotriva inghetului iar vara de protejare impotriva incalzirii excesive.
42.
Daca generatoarele de acetilena inghetata, acestea se dezgheata numai cu apa calda sau cu aburi, interzicandu-se folosirea altor metode (spargerea ghetii sau folosirea focului).
43.
Transportul generatoarelor de acetilena se va efectua numai in stare demontata, dupa ce in prealabil au fost golite si bine curatate.
44.
Recipientele de oxigen sau de acetilena vor fi date in folosinta numai in conditiile respectarii prescriptiilor tehnice elaborate de Inspectia de Stat pentru Cazane si Instalatii de Ridicat.
45.
Atelierele de sudura vor primi spre utilizare numai recipiente care au capacele sigilate de producator.
46.
Scoaterea capacului si montarea reductorului de presiune la recipientele cu oxigen se realizeaza numai in momentul inceperii lucrului.
47.
Este interzisa folosirea sau depozitarea recipientelor cu oxigen in conditii in care se pot produce loviri, socuri mecanice sau supraincalzirea acestora.
48.
Recipientele incarcate vor fi amplasate la distanta de cel putin 1,00 m de corpurile de incalzire ale instalatiilor de incalzire centrala. Fata de sobe sau alte surse de foc deschis, scantei etc., vor fi amplasate la cel putin 10,00 m distanta.
49.
Se interzice introducerea recipientelor ce contin oxigen in incaperi in care se lucreaza cu ulei sau cu grasimi.
50.
Recipientele de oxigen vor fi utilizate numai de catre personal imbracat cu echipament adecvat, curat, fara pete de ulei sau unsoare si cu mainile curate.
51.
In timpul depozitarii, cat si al transportului, recipientele vor fi asigurate cu inele de cauciuc si cu capace de protectie.
52.
Se interzice depozitarea recipientelor in aer liber sub actiunea directa a razelor solare sau in locuri umede si cu actiune coroziva.
53.
Transportul recipientelor pline sau goale pe distante mici se va efectua cu ajutorul unui carucior adecvat acestui scop, avand bandajul rotilor de cauciuc. Pentru alimentarea posturilor fixe de sudura, buteliile de oxigen se vor aseza in pozitie verticala, fixate cu bratari speciale.
54.
Nu este permisa manevrarea rozetei robinetului cu chei, clesti, sau alte obiecte ce pot produce lovirea si deteriorarea acestuia.
55.
Nu se admite repararea robinetului cu ventil si a reductoarelor de presiune de catre persoane fara autorizatie pentru acest lucru. La robinetele cu ventil ale recipientului care sunt defecte se vor insuruba capacele de protectie si se va scrie pe capacul recipientului DEFECT, urman a se trimite la reparat.
56.
Incercarea etanseitatii robinetelor cu ventil se va efectua la unitatile de incercare.
57.
Robinetele inghetate ale buteliilor de oxigen se vor dezgheta cu carpe curate udate cu apa fierbinte sau cu saculete de nisip incalzit, fiind interzisa utilizarea surselor de foc.
58.
Reductoarele de presiune vor fi verificate inainte de folosire si acestea trebuie sa fie etanse. Nu se admite folosirea reductoarelor de presiune daca:
a. prezinte urme de ulei sau grasime;
b. au garnitura de etansare defecta;
c. filetul piulitei olandeze de racordare este deteriorat;
d. manometrele lipsesc sau sunt defecte.
59.
Manometrele vor fi verificate de catre organele autorizate si vor avea sigiliile intacte.
60.
Nu este permisa strangerea piulitei de racordare a reductorului de presiune in timpul cand robinetul cu venitl este deschis.
61.
Se interzice folosirea alternativa a aceluiasi reductor de presiune pentru gaze diferite.
62.
Se interzice folosirea recipientelor fara reductoare de presiune.
63.
In cazul unor intreruperi mai indelungate a lucrului, reductoarele de presiune trebuie pastrate sub cheie, in locuri uscate, ferite de praf si izolate de substante uleioase sau grase.
64.
Se interzice folosirea reductoarelor de presiune de la recipientele de gaze combustibile la cele de oxigen si invers.
65.
Furtunurile din cauciuc se vor folosi in mod corespunzator destinatiei lor, cu respectarea prevederilor standardelor in vigoare.
66.
Este interzisa folosirea furtunurilor defecte, cu infasurari de banda izolatoare sau cu alte materiale in locurile cu scapari de presiune, precum si a celor deformate, rasucite sau inadite.
67.
Fixarea capetelor furtunurilor la aparatele de sudura se face etans prin coliere metalice bine stranse.
68.

La supapele hidraulice de siguranta, furtunurile vor fi racordate cat mai strans, fara a se fixa in coliere.
69.
Controlul etanseitatii la furtunurile pentru acetilena este obligatoriu si se face cu apa si sapun. Se interzice folosirea flacarii pentru asemenea verificari.
70.
Se interzice folosirea furtunului de cauciuc de la recipentele de oxigen la acetilena si invers.
71.
Se interzice folosirea furtunurilor murdare de ulei sau de grasime. Nu se permite sa se racordeze la un furtun distribuitoarele pentru alimentarea mai multor arzatoare.
72.
Corpurile agregatelor pentru sudura electrica si ale transformatoarelor, carcasele tablourilor de distributie, mesele pentru sudare si pieselor supuse sudarii trebuie legate electric la pamant.
73.
Punerea la pamant a instalatiilor transportabile de sudura electrica se executa inainte de inceperea lucrului, iar contactul la locul de fixare trebuie bine realizat.
74.
Se interzice lucrul cu agregate care au cablurile electrice si clestele portelectrod defecte sau cu izolatie deteriorata.
75.
Sursele de curent pentru sudura electrica nu vor fi instalate in raza de actiune a utilajelor destinate ridicarii sau transportului.
76.
Capetele electrozilor in stare calda se vor depune in vase metalice sau pe platforme inconsumabile. In cazul sudarii electrica la inaltime se vor lua masuri ca aceste capete sa nu cada pe materiale combustibile.
77.
La sudarea electrica cu arc deschis se vor lua masuri ca scanteile sa nu ajunga pe materiale combustibile, acestea protejandu-se pe o distanta de 10 m.
78.
La intreruperea operatiei de sudare, aparatele se scot de sub tensiune.
79.
Ciocanele de lipit cand sunt in functiune se vor pastra pe suporturi incombustibile.
80.
Se va da atentie deosebita prelucrarii metalelor si aliajelor de magneziu, aluminiu, titan etc. pentru a nu se produce incendii, iar deseurile rezultate din prelucrare (pulberi , span etc.) se indeparteaza si depoziteaza in locuri special amenajate deoarece prezinta pericol de autoaprindere si sunt usor aprinzibile.
81.
La terminarea lucrului, bumbacul si carpele de sters, cutiile de petrol sau unsoarea vor fi evacuate si depozitate in locuri special amenajate.
82.
Degresarea, curatirea sau spalarea pieselor pregatite pentru lipire se face numai cu solutii neinflamabile. Decaparea cu acid azotic a pieselor din materiale neferoase, se face numai in nise prevazute cu ventilatie fortata.
83.
Pregatirea solutiilor diluate din acizi concentrati pentru decapari se face evitandu-se contactul cu materiale combustibile.
84.
La folosirea lampilor de incalzit cu benzina sau propan se vor respecta urmatoarele:

a. alimentarea cu benzina sau propan se face numai dupa ce arzatorul s-a racit, rezervorul se umple numai 3/4 din volum, iar operatia se face numai in spatii fara pericol de incendiu.
b. aprinderea lampii se face la cel putin 5 m fata de orice material combustibil
c. vor fi utilizate numai in lampi omologate prevazute cu un sistem de siguranta reglat la presiunea de lucru, iar cu cele cu rezervorul mai mare de 3 litri trebuie prevazute cu manometru.
d. este interzisa reducerea presiunii in orice fel atunci lampa este aprinsa
e. e) se interzice folosirea lampii in incaperi in care se afla lichide combustibile, substante explozive sau gaze combustibile.
85.
La terminarea programului de lucru , fiecare salariat are indatorirea de a curati si a face ordine la locul sau de munca, sa intrerupa curentul electric la consumatori, sa goleasca generatorul, sa stinga orice flacara, sa inchida robinetele de gaze, apa si aer.
86.
Salariatii sunt obligati sa-si insuseasca , sa cunoasca si sa foloseasca toate mijloacele de stingere a incendiilor aflate pe locurile de munca.

Categories: